top of page

עדסי- נזיד עדשים ובשר

"הַלְעִיטֵנִי נָא מִן הָאָדֹם הָאָדֹם הַזֶּה..."

(בראשית כ"ה, 30)


המתכון הזה הוא אחד המתכונים עליהם גדלתי, בבוקר שבת ריח העדסי (עדשים בפרסית) היא מתפשט ברחבי הבית ובכל פעם מפליא אותי מחדש לאיזה טעם עמוק אפשר להגיע מכל כך מעט רכיבים, אולי זו היד של אמא דינה, אולי הסיר המיוחד, ואולי משהו שבכלל לא כתוב במרכיבים ורק מגיע מהלב.


אפשר להכין את העדסי עם או בלי בשר, העיקר שיהיה בבישול ארוך, כזה שעושה חם בבטן, ורצוי ביום חורפי וגשום.

מי מכם שרוצה להנביט את העדשים לפני ירוויח טעם משודרג באדום האדום הזה, על איך מנביטים תוכלו לקרוא כאן.

ברפואה הסינית נחשבות העדשים לקטניה בעלת אנרגיה נייטרלית שטעמה מתוק, העדשים יעילות בחיזוק צ'י ודם ומסייעות בהמרצת בלוטת יותרת הכליה, שיפור תפקוד הלב ומחזור הדם. עדשים הן גם מקור נפלא לחלבון מן הצומח ובשילוב עם בשר הבקר- חלבון מן החי, התבשיל יסייע לחזק ולחמם את הגוף ביום סגריר.

ברפואה הפרסית נחשבות העדשים למזון בעל מזג מקרר (sardi), והשילוב שלהן עם בשר הבקר והפלפל השחור בעלי המזג המחמם (garmi) נועד לאזן את המזג הכללי של התבשיל, בהגשה אפשר לבזוק מעל הצלחת כמון והרי לכם פצצת חום משוגעת ליום חורף.


קציצות דוחן וירקות בטעם קארי

מה צריכים?

1 בצל לבן שלם, קלוף

2 כוסות עדשים ירוקות או שחורות

1/2 כפית מלח

פלפל שחור גרוס

1 כף שמן זית

1/2 ק"ג שריר בקר (נתח מס' 8) או כל נתח אחר שמתאים לבישול קדירה.

איך מכינים?

  1. מביאים לרתיחה כ 3 ליטר מים בסיר בינוני, מוסיפים את הבצל, העדשים, המלח, פלפל שחור ושמן זית ומביאים לרתיחה.

  2. כשרותח מוסיפים את הבשר ומביאים שוב לרתיחה (ללא מכסה, כדי שהסיר לא יגלוש)

  3. כשרותח מנמיכים את הלהבה ומבשלים לפחות שעתיים על אש נמוכה, אופציה נוספת היא להכניס לתנור בסיר או כלי חסין לחום לבישול במשך 8 שעות בחום 110. כדאי לבדוק נוזלים לפחות פעם אחת במהלך הבישול.

  4. לפני ההגשה מתקנים תיבול עם מלח ופלפל, מי שאוהב/ת מרקם מושי יכול/ה למעוך מעט את הנזיד עם ממחה ידני.

  5. מקשטים את הצלחת בעלים ירוקים קצוצים, מעט כמון מעל ובתיאבון!


אהבתם? זה הזמן לסמן לב אדום ואוהב כאן למטה ולשתף חברים!

פוסטים קשורים

הצג הכול
bottom of page