top of page

דיקור סיני כאבי ברכיים

דיקור סיני כאבי ברכיים

רגלינו הן אילו שנושאות אותנו לכל מקום, ומה לעשות, גם הן חלק מגופנו. אך מה קורה כשצצים כאבי ברכיים? כיצד אתם תטפלו בהן?

בין אם תבחרו בטיפול תרופתי, ניתוח, פעילות גופנית או דיקור סיני לכאבי ברכיים, חשוב שתכירו היטב את היתרונות והחסרונות של כל אחת משיטות אלו.

מאמר זה סוקר את נושא כאבי ברכיים, בעיות ברכיים נפוצות והטיפול בהן באמצעות רפואה סינית.

מבנה הברך

הברך היא מפרק סינוביאלי, אחד הפגיעים שקיימים בגופנו, הברך נושאת את רוב משקל גופנו בעמידה ובנויה מחיבור של שתי עצמות- עצם השוק ועצם הירך.מבחינה מכנית, הברך היא מפרק יציב המושפע מגורמים שונים המצויים מעליה (גב תחתון לדוגמא) או מתחתיה (קרסול לדוגמא).

 

שלוש עצמות מרכיבות את הברך עצמה:

1. עצם הירך (Femur)

2. עצם הפיקה (Patella)

3. עצם השוקה (Tibia)

לעצם הפיקה תפקיד מרכזי במפרק בהעברת כל מהשרירים האחראיים על כיפוף ויישור הברך, על כן רוב הסיכויים כי שם תשתקף פגיעה קודם כל במקרי שחיקה של סחוס הברך.

שתי קבוצות שרירים מהוות את מרבית מסת השרירים באיזור הירך- פושטי הברך אשר מרכיבים את השריר הארבע ראשי (Quadriceps) וכופפי הברך הקרויים גם שרירי מיתר הברך וכוללים שלושה שרירים- שריר הירך הדו ראשי (Biceps), השריר החצי קרומי והשריר החצי גידי.

שרירים נוספים הממוקמים בשוק ומשפיעים על תנועת הברך הם שריר התאומים ושריר בית הברך, אשר לו תפקיד מרכזי בפתיחת מנגנון הנעילה של הברך.

נוסף על השרירים, מצויים בכל ברך שני מיניסקוסים, אשר תפקידם המרכזי להוות מעין "דסקיות בולמות זעזועים" של הגוף ולסייע בנעילת מפרק הברך.

מפרק הברך מכיל גם מספר רצועות , אשר תפקידן הוא יצירת מבנה יציב בפני לחץ ומתח גבוהים ייצוב הברך והחזקתה לשם מניעת החלקה. הרצועות העיקריות הן:

  • רצועה צולבת קדמית (Ligamentum cruciatum anterius או בקיצור ACL) אשר כ- 90% מהפציעות והקרעים מתרחשים בה.

  • רצועה צולבת אחורית (Ligamentum cruciatum posterius או בקיצור PCL)

  • הרצועה העקיפה הצידית (Ligamentum collaterale fibulare או בקיצור LCL)

  • הרצועה העקיפה התיכונה (Ligamentum collaterale tibiale או בקיצור MCL)

 

נוסף על אלו, מכילה הברך מספר בורסות ,הבורסה היא מעין שקית המלאה במעט נוזל אשר תפקידה הוא למנוע חיכוך קבוע ומתמשך בין הרקמות הרכות לבין רקמת העצם הסמוכה. בברך קיימות מעל 10 בורסות שונות המקיפות אותה מכל כיוון.

 

בעיות ברכיים נפוצות

 

אוסטאוארתריטיס של הברך (OA)- מחלה ניוונית של הסחוס המפרקי הנפוצה יותר בקרב מטופלים מגיל 60 ומעלה. מחלה זו מתבטאת באובדן טווח התנועה התקין של הברך, כאבים ושינוי במבנה הברך. הטיפול המערבי הנפוץ כיום כולל טיפול שמרני המשלב תרופות נוגדות כאבים וזריקות מקומיות (זריקות כרבולת). חלק מהותי בטיפול באוסטאוארתריטיס כולל שמירה על משקל גוף תקין להקלה על הלחץ הנוצר על המפרק ופעילות גופנית דוגמת פיזיותרפיה לחיזוק השרירים ורצועות הברך. ישנו גם הליך ניתוחי של החלפת ברך המבוצע לאחר התייעצות עם רופא מומחה.

פגיעה במיניסקוס- נזקים במיניסקוסים יכולים ללבוש צורות כאב רבות ושונות, על רקע טראומטי או ניווני, טראומה בגיל צעיר או שינוי ניווני בגיל מבוגר. הטיפול השמרני יכלול לרוב מנוחה, תרופות וזריקות קורטיזול, פיזיותרפיה וטיפול בגלי קול.

מחלות רקמות חיבור- לרוב יהיו אלו מחלות ראומטיות על רקע אוטואימוני (כשל חיסוני בו רקמות הגוף מזוהות כגורם זר) בהן תיווצר דלקת מקומית במפרק. מן המחלות הנפוצות ברקמות החיבור- דלקת מפרקים שגרונית, זאבת, ופסוריאזיס.

פסאודוגאוט (שגדון מדומה)- גאוט (שגדון) הינה מחלה בה מלחי סידן שוקעים במפרקי הגוף, שגדון מדומה (פסאודוגאוט) מאופיין בתפיחה מהירה, אודם וחום באיזור מפרק הברך.

קרע רצועה צולבת קדמית (ACL)- לרוב נגרם מתנועה סיבובית של הרגל אשר תוביל להיווצרות מיקרו קרעים ברצועה ובהמשך לקרע מלא.

ציסטה ע"ש בייקר- ציסטה המתפתחת בקפל האחורי של הברך ומתבטאת בנפיחות מקומית כתוצאה מפריצת נוזל סינוביאלי מהקפסולה הקדמית של הרגל. לעיתים קרובות ציסטת בייקר תתלווה לפגיעת ברך נוספת כמו אוסתאוארטריטיס של הברך או קרע במיניסקוס.

 

הגורמים והטיפול בכאבי ברכיים ברפואה הסינית

 

בראי הרפואה הסינית, כאבי ברכיים יכולים להיגרם מסיבות שונות כגון חדירת רוח, לחות, קור, היווצרות תקיעות של דם, חולשת כליות ועוד.

חשוב לציין כי הטיפול בברכיים ברפואה סינית אינו רק טיפול בכאבים אלא גם בהגבלה בטווח התנועה, נפיחות, חום, אודם ותסמינים מקומיים נוספים העלולים להופיע בברך הפגועה.

הטיפול בכאבי ברכיים נשען על אבחנה מקדימה של המטפל באמצעות תשאול מקיף, בירור הסטוריה רפואית, מישוש פיזיקלי של הברך, בדיקת טווחי תנועה ואיזורי רגישות בברך שיסייעו להבנת "התמונה הכוללת" ובניית תכנית טיפול מותאמת אישית.הטיפול בכאבי ברכיים ברפואה סינית נעשה באמצעות דיקור סיני, אלקטרו אקופונקטורה, מוקסה ושיטות נוספות, כולן מותאמות אישית למטופל לאחר אבחנה ובניית תכנית טיפול.

מנסיוני בטיפול במטופלים רבים שסבלו מכאבי ברכיים לפני ואחרי ניתוח, בעבודה במחלקה לשיקום גריאטרי בביה"ח איכילוב ובקליניקה הפרטית, מצאתי את הדיקור הסיני כשיטה יעילה ביותר להפחתה משמעותית של כאבי ברכיים תוך צמצום השימוש במשככי כאבים ופעילות גופנית מותאמת.

יש לך שאלות נוספות על הטיפול ברפואה סינית בכאבי ברכיים?

 

ליצירת קשר השאר פרטיך ואשוב בהקדם

bottom of page