top of page

דיקור סיני פציאליס

פציאליס, בעיה רפואית הקרויה גם שיתוק ע"ש בל (bell's palsy),

 paralysis facial, או שיתוק עצב הפנים הינה בעיה המערבת פגיעה בעצב הפנים, ומתבטאת לרוב בשיתוק חד צידי פתאומי של הפנים, חולשה, רפיון או קשיחות של הצד הפגוע.

מעבר לפתאומיות המקרה והתסמינים הפיזיים הנלווים, מדובר בתחושת אי נעימות של המטופל בקרב הסובבים אותו, עקב שיבוש שחל בפעולות פשוטות ויומיומיות כמו אכילה, שתיה, חיוך, עצימת עיניים ועוד.
ככל שיתבצע טיפול בפציאליס ברפואה סינית קרוב יותר למועד ההתקף, בתדירות טיפולים גבוהה יחסית, כך נשיג אחוזי החלמה גבוהים יותר באופן משמעותי.
במאמר זה אפרט את הרקע לפציאליס, הגורמים לפציאליס ברפואה הסינית, ואת דרכי הטיפול בפציאליס ברפואה סינית.

מה זה פציאליס?
פציאליס הינה בעיה נפוצה אשר מערבת פגיעה בעצב הפנים, עצב זה הינו העצב הקרניאלי מספר 7 (facial nerve) היוצא מאיזור האוזן ושולח שלוחות עצביות אשר אחראיות על האיזור שמעל הגבות מתחת העין, מעל ומתחת לפה, עצב הפנים מעצבב בין היתר גם את בלוטות הרוק והדמעות. ישנם שני עצבים כאלו המעצבבים כל אחד צד אחר של הפנים.
במידה ונפגע העצב מסיבות עליהן אפרט בהמשך, נגרמת בצקת המשבשת את ההולכה העצבית שלו לאיזורים עליהם הוא אחראי וגורמת לחולשה ומראה "קפוא" של הצד הפגוע, קיפאון זה יתבטא לרוב בחוסר יכולת לסגור את עפעף העין, לחייך בצורה סימטרית, למלא את הפה באויר, להרים גבה, לאכול או לשתות, לחשוף שיניים ופעולות נוספות בצד אחד של הפנים.
כמו כן, ייתכנו מקרים בהם יופיעו כאב מאחורי האוזן או סביב האוזן, יובש באחת העיניים, פגיעה בחוש הטעם ושינוי בכמות הרוק בפה עקב הפגיעה בעצב.


מהם הגורמים לפציאליס?
פגיעה בעצב הפנים עשויה להתרחש עקב גורמים שונים:
• וירוס הרפס שחדר לאוזן ו"התיישב" על עצב הפנים ופגע בו
• אירוע מוחי, שבץ מוחי (CVA) אשר בו נפגעת אספקת הדם לרקמות המח ולאיזור המעוצבב.
• נזק מתאונה, חבלה או פגיעה כלשהי באיזור האוזן או הפנים
• דלקת אקוטית באוזן התיכונה, מצב דלקתי באיזור כלשהו בגוף או שפעת.
• סוכרת
• הריון



חשוב לציין כי שכיחות מקרי הפציאליס עולה בעונות המעבר. ישנם מטופלים המדווחים כי הפגיעה התרחשה באופן פתאומי במקרים בהם יצאו מהמקלחת אל האויר הקר או נחשפו בצורה קיצונית כזו או אחרת לקור או רוח חזקה.



סיכויי ההחלמה המלאה מפציאליס באמצעות הטיפול המוצע כיום על ידי הרפואה המערבית עומדים כיום על כ-80%. הטיפול התרופתי המוצע משלב טיפול בסטרואידים, טיפול באולטרסאונד וטיפולי פיזיותרפיה לגירוי חשמלי של העצב והשרירים באיזור הפגוע. לרוב, זמן ההחלמה יהיה מספר שבועות עד מספר חודשים, בכל מקרה לגופו, כאשר לא בכל המקרים תהיה החלמה מלאה.


מהו הטיפול בפציאליס ברפואה סינית?
הרפואה הסינית מייחסת מקרים רבים של פציאליס לפגיעה בזרימה של הצ'י והדם בפנים עקב פלישה של גורם חיצוני כמו רוח או קור אל הגוף. הגוף אינו מתמודד כראוי עם חשיפה פתאומית לרוח וקור, אשר חודרים אל השכבה שבין העור לשרירים ופוגעים בזרימת הצ'י והדם אל המרידיאנים המצויים באיזור המשותק.
מערכת חיסון חלשה, סטרס ואורח חיים לחוץ, חשיפה פתאומית לאקלים קיצוני כולם יכולים להיות חלק מהסיבות להופעת הבעיה.
מנסיוני, במספר מקרים התרחש אירוע כלשהו שגרם לסטרס קיצוני (אובדן אדם קרוב, עצב או כעס פתאומי) לפני התרחשות התקף הפציאליס.



הטיפול בפציאליס ברפואה סינית מתבצע בשלושה מישורים שונים, אשר לכולם יחדיו השפעה מכרעת על ההחלמה מן הפגיעה:
1. הנעת צ'י ודם באיזור הפנים-  טיפול בדיקור סיני, מוקסה, אלקטרו-אקופונקטורה ושיטות נוספות להנעת צ'י ודם באיזור הפגוע, טיפול זה ניתן בתדירות גבוהה יחסית לזירוז ההחלמה והשגת תוצאות מיטביות מהר ככל האפשר.
2. הפגת סטרס וחיזוק מערכת החיסון- במקביל לטיפול בתסמינים החיצוניים, נחזק את מערכת החיסון באמצעות דיקור סיני כדי למנוע את הישנות המקרה. במקרים רבים של פציאליס הפגיעה נגרמה מחולשה חיסונית אשר "איפשרה" פלישה של רוח וקור אל איזור הפנים. חיזוק מערכת החיסון יצמצם את הסיכוי להישנות המקרה בעתיד ויזרז את הליך ההחלמה.
בנוסף, הטיפול יתמקד בהפגת מתחים והרגעה באמצעות דיקור סיני ורפלקסולוגיה.
3. המשך תרגול בבית המטופל- כחלק ממכלול הטיפול בפציאליס, על המטופל לערוך בכל יום מספר פעמים סדרת תרגילים ביתיים שישפרו את זרימת הדם לפנים (עיסוי הפנים, לעיסת מסטיק, משיחת צמחי מרפא על האיזור הפגוע, הנעת שרירי הפנים ועוד)

חשוב לציין כי לא כל מקרה של פציאליס הוא מקרה בו תתרחש החלמה מלאה.
לרוב, טיפול בתדירות גבוהה כמה שיותר בסמוך לזמן הופעת הפציאליס (שיתוק פנים), תרגול על בסיס יומיומי, התמדה ועקביות של המטופל יבטיחו תוצאות מיטביות והחלמה בהקדם.



רוצה לדעת עוד על הטיפול בפציאליס? יש לך שאלה?
ליצירת קשר השאר פרטיך כאן ואשוב בהקדם
bottom of page