top of page

חוֹרֶשְט אֶ-בֶּה / מרק חבושים פרסי

"מה זה, תפוחים?" היא מרימה אליי מבט שואל בזמן שהיא יושבת בקופה ומעבירה את המוצרים, "חבושים" אני עונה לה קצר, "מכירה?" שאלתי בחיוך. "אה כן, סבתא שלי היתה מכינה את זה, אבל אני לא אוכלת...". מפה לשם הנני כאן, עם המתכון המשפחתי לבן הדוד של התפוח.

החבוש (בֶּה beh בפרסית, quince באנגלית, 木瓜 mù guā בסינית) הגיע במקור מאיזור פרס ויוון, לא הרבה מכירים אותו ואלה שכן אוכלים אותו לרוב מכינים ממנו ריבות וליפתן. במטבח הפרסי מכינים עבורו רוטב סמיך חמוץ מתוק, שם הוא מתבשל במשך כמה שעות טובות עד לריכוך שמשאיר אותו בשרני אבל נימוח.

קצת לפני הגשם הראשון זו העונה הכי יפה שלהם, אני בוחר אותם בוחר אחד אחד, עם קליפה צהובה אחידה כי לסיר הם ייכנסו יחד איתה. ואגב- את ה"לב" של החבוש אני לא זורק.. ברפואה הפרסית המסורתית זרעי החבוש הם תרופה יעילה לדלקת ריאות, שיעול עם ליחה שלא עוזבת מהר, וכאבים בחזה, מייבשים את הזרעים ושומרים, כשצריך חולטים כמה מהם במים רותחים, ושמתקרר שותים. אצלנו בבית ואצל המטופלים מהקליניקה זה עובד מצוין.

ברפואה הצמחים הסינית פרי החבוש (הסיני) נחשב מווסת את פעילות והכבד והטחול וטעמו נחשב חמוץ וחמים. הוא צמח חשוב להרגעת גידים וריכוך התנועה של הגוף ובכך מווסת את זרימת הצ'י בערוצים, מסייע בהתמרת לחות וויסות פעילות הקיבה.

את המנה המסורתית מכינים עם בשר בקר ו/או עצמות, במידה ותרצו להוסיך לכאן בשר חשוב לבחור נתח שמתאים לבישול ארוך (שריר מס' 8, כתף מס' 5 וחתיכת מח עצם בשביל הטעם ) כי התבשיל ינוח לא מעט זמן על האש. הגרסא הטבעונית טעימה לא פחות ובכל מקרה חשוב להגיש את התבשיל ליד תלולית אורז לבן.

אז למען הקופאית היקרה, וכדי לעשות (שוב) כבוד למטבח הפרסי אתם מוזמנים להכניס את החבוש אל המטבח שלכם ולצאת עם מתכון חמוץ שעושה מתוק בלב.

מה צריכים ? (מנה ל-6 אנשים)

1 בצל גדול, קצוץ

2 כפות שמן זית

1 ק"ג בשר שריר מס' 8 או כתף מס' 5

4 חבושים גדולים, פרוסים עם הקליפה לקוביות מאורכות (אפשר להשרות במים עם מיץ מחצי לימון כדי שלא ישחירו עד לבישול)

4 עגבניות מגוררות

רסק עגבניות קטן (לא חובה)

6-8 שזיפים שחורים מגולענים, קצוצים או שלמים

2 לימונים פרסיים שחורים מיובשים

2 כפות מיץ לימון

כף סילאן

כורכום

פפריקה מתוקה

מלח

פלפל שחור גרוס

איך מכינים?

  1. מחממים בסיר רחב שמן זית ומוסיפים את הבצל. מטגנים קלות עד להשחמה.

  2. אם בוחרים לשלב בשר זה הזמן להוסיף אותו לסיר, לצרוב מכל הכיוונים ולהמשיך. אם אתם בלעדיו פשוט מוסיפים עכשיו את העגבניות, רסק העגבניות, הסילאן, הלימון השחור , השזיפים והתבלינים יחד עם 2 כוסות מים.

  3. מביאים לרתיחה ומנמיכים את האש לבישול של לפחות עוד שעה וחצי.

  4. מוודאים שהבשר והחבושים התרככו דיים, מתקנים תיבול ומבקשים בקול או בלב שיירד גשם עכשיו.

  5. מגישים ליד תלולית של אורז לבן ואוכלים לאט לאט...

בתיאבון!


אהבתם? זה הזמן לסמן לב אדום ואוהב כאן למטה ולשתף חברים!

פוסטים קשורים

הצג הכול

Comments


bottom of page