top of page

פּוֹלוֹאוֹ סִיר אוֹ הַבִיג'- אורז פרסי עם שום וגזר

מנת האורז עם שום וגזר (בפרסית: פולואו סיר או הביג') היא מנה ריחנית וצבעונית שמגיעה מהמטבח הפרסי. בגרסתה החגיגית והמתוקה יותר תוכלו להוסיף לשום ולגזר גם צימוקים ואז היא תיקרא פולו הביג' או קשמש. כך או כך, מנת האורז הזו מקפלת בתוכה מניפה עשירה של תבלינים מחממים, ויכולה לעמוד במרכז השולחן כמה בפני עצמה או לצד רוטב עשיר.

*רגע לפני-

את הגזר, השום ותערובת התבלינים כדאי להכין בנפרד לפני הכנת האורז עצמו, אני אוהב לטחון את התבלינים בבית בעזרת עלי ומכתש, תוכלו לעשות זאת גם במכונה לטחינת תבלינים או פשוט לבקש אותם טחונים בחנות התבלינים (ברוב חנויות התבלינים תוכלו להשיגם טחונים או לבקש לטחון במקום).

מה צריכים? (מנה ל-6)

3 כוסות אורז פרסי או יסמין, שטוף היטב ומסונן

2 תפוחי אדמה בגודל בינוני, קלופים ופרוסים לעובי 1 ס"מ

רבע כוס+ 4 כפות שמן זית

6 גזרים קצוצים לקוביות קטנות

שיני שום קלופות- 2 ראשים

2 ראשי שום קלופים

לתערובת התבלינים- את כולם יש לטחון:

1/2 כפית קינמון

1/2 כפית זרעי כמון

1/2 כפית זרעי הל ירוק

1/2 כפית כורכום

1/4 כפית פלפל שחור

1/4 כפית אגוז מוסקט

3 יחידות ציפורן

1 כפית זרעי כוסברה

5 חוטי זעפרן (לא חובה, רק למיטיבי לסת)

איך מכינים?

  1. ממלאים סיר גדול ועמוק עד חצי גובהו במים ומביאים לרתיחה. כשרותח מוסיפים בערך 3 כפות נדיבות של מלח (אם תטעמו את המים הם צריכים שתהיה בהם מליחות של מי ים) ומוסיפים את האורז, מערבבים היטב וללא הפסקה על אש גבוהה כ-5-8 דקות עד שהאורז מתרכך טיפה (כמו בפסטה- אל דנטה), מסננים ושוטפים במים קרים.

  2. במחבת רחבה, על אש בינונית, מטגנים עם 2 כפות שמן זית את קוביות הגזר ושיני השום עד השחמה יפה, מכבים, מוסיפים טיפה מלח ואת תערובת התבלינים, בוחשים היטב ומניחים בצד.

  3. בקערה גדולה מחברים את האורז לשום והגזר, מוסיפים 2 כפות שמן זית ומערבבים עד שהאורז כולו הופך צבעוני וזהוב.

  4. חזרה לסיר הגדול- מביאים לרתיחה כ3/4 כוס מים , 1/4 כוס שמן וטיפה כורכום, כשרותח שופכים 3/4 מהנוזל חזרה אל הכוס, מסדרים בזהירות את פרוסות תפוחי האדמה בתחתית הסיר בצורת פרח.

  5. מעבירים את האורז מהקערה לסיר, לא מהדקים את האורז, רק מחוררים עם ידית של כף גדולה כמה "ארובות" שיאפשרו לאדים מהתחתית לעלות מעלה.

  6. מבשלים את האורז על אש גבוהה, עם מכסה, למשך 8 דקות, ואז מפזרים מעליו בצורה שווה מעל את 3/4 המים והשמן שנותרו בכוס.

  7. מעבירים את הסיר אל הלהבה הכי קטנה שיש, מכסים את מכסה הסיר במגבת ומבשלים כשעה עד שעתיים על להבה נמוכה.

  8. לקראת סיום מסירים את המכסה, ומעבירים את הסיר אל הלהבה הגבוהה ביותר למשך 5 דקות בדיוק.

  9. מכבים את האש והופכים על מגש גדול. קוראים לכל מי שאוהבים ומתחילים להנות. בתיאבון!


אהבתם? זה הזמן לסמן לב אדום ואוהב כאן למטה ולשתף חברים!

פוסטים קשורים

הצג הכול
bottom of page