top of page

נודלס במלפפונים פריכים וטחינה

סין, 2011, צהריים. בפינת רחוב עומד דוכן אוכל קטן מנירוסטה עם חלון זכוכית, מאחוריו נער שפוף, מחכה להלך הבא שיעצור לידו, וכשזה קורה, הוא שולף קערה, שם בה מנה של אטריות ארוכות, טריות ומדויקות ומוסיף להן מלפפונים חתוכים ורוטב סמיך. את הכל הוא מערבב במהירות על קולית בתנועת מקל מיומנת ומעביר אל קופסת קלקר פשוטה, בוזק מעל קצת ירק וסוגר את הכל לשקית הפתעה בטייק אווי. כשהוא מסיים אני קצת רוצה לדעת סינית, לשאול אותו מאיפה האטריות המופלאות הכה טריות שיש לו בדוכן. בלי שידע ידיו עשו קסם, החיבור הפשוט בין כמות נכונה של אטריות ורוטב שעטף אותן יצר חויה נפלאה, שהשאירה אותי פעור פה מול קופסת קלקר ריקה.

עם הזכרון הזה נכנסתי למטבח לארוחת צהריים קיצית של אטריות קרות עם מלפפונים פריכים בטחינה, מנה כיפית ומהירה עם טעם שומשומי אמיתי.

זרע השומשום (בסינית zhi ma 芝麻) נחשב ברפואה הסינית למחזק כליות ומלחלח מעיים. הזרע עצמו עשיר בשמן וחומצת שומן אומגה 6.

את הטחינה שאנחנו אוכלים בארץ מכינים מזרעי שומשום לא קלויים טחונים, לעומתה, הטחינה של הסינים נקראת משחת שומשום (Sesame paste) והיא עשויה משומשום קלוי טחון, מה שמעניק לה טעם כהה ועמוק יותר, יש גרסא של משחת שומשום גם עם בוטנים, עם טעם עשיר יותר. במטבח הסיני תוכלו לפגוש אותה ברטבים לסלט, אטריות או במטבלים שונים.

כדי להגיע לטעם קרוב יותר למשחת השומשום הסינית יש במנה הזו גם שמן שומשום. חשוב שהשמן שאתם משתמשים בו יהיה שמן איכותי משומשום קלוי (קוראים לו גם שמן שומשום כהה) לא מזוכך.

גם השומשום השחור (בסינית 黑芝麻 hei zhi ma ) נפוץ מאוד במטבחי אסיה וגם במרשמי צמחים ברפואה הסינית כמחזק כליות. אני אוהב לערבב את השומשום השחור עם הלבן ולהכין מהם אבקה קסומה שחורה לבנה שמשדרגת קישוט של כל סלט.

והמלפפונים- כדי לתת להם פריכות אמיתית כדאי לגרד את החלק הפנימי שלהם בעזרת כפית ולהשרות אותם בקערת מי קרח לפחות 20 דקות.

כאן אמנם השתמשתי בנודלס ביצים, גם אטריות מעמילן שעועית עובדות כאן מעולה ויוצרות מנה קלילה יותר.

הטחינה- שימו לב שבקערה היא יוצאת מלוחה יחסית וזה בסדר, כי היא אמורה לפגוש גם את האטריות והמלפפונים ואז הטעמים מתאזנים, אם אתם לא בטוחים, אפשר להתחיל בחצי כפית מלח ולהוסיף בסוף עוד מלח למנה.

אם אתם אוהבים חריף, תוכלו להזליף מעל הכל שמן צ'ילי שיוסיף עוקץ לצלחת. מתכון לשמן צ'ילי תוכלו למצוא כאן.

מה צריכים? (ל-2 אנשים)

3 מלפפונים בשרניים

4 ריבועי אטריות ביצים (200 גרם)

לרוטב:

3 כפות טחינה

1 כפית שמן שומשום

1 כפית רוטב סויה

1/2 כפית חומץ אורז

1 כפית ג'ינג'ר מגורר

1 כפית מלח

1/2 כוס מים קרים

לקישוט:

חופן כוסברה קצוצה

חופן זנבות בצל ירוק קצוץ

1/2 כפית שומשום שחור

1/2 כפיית שומשום לבן

שמן צ'ילי (לא חובה)

איך מכינים?

חוצים כל מלפפון לאורכו ומגרדים את החלק הפנימי בעזרת כפית, חותכים לרצועות אלכסוניות ומעבירים לקערת מי קרח ל-20 דקות לפחות.

מבשלים את האטריות במים רותחים עד ריכוך, מסננים ושוטפים היטב במים קרים.

מערבבים בקערה את כל מרכיבי הרוטב ומדללים בעוד מים לפי הצורך.

מחברים בקערה את האטריות, הטחינה והמלפפונים

מערבבים היטב ומעבירים לצלחת, מקשטים בשומשום, בצל ירוק וכוסברה ומגישים.


בתיאבון!


אהבתם? זה הזמן לסמן לב אדום ואוהב כאן למטה ולשתף חברים!

פוסטים קשורים

הצג הכול
bottom of page