top of page

מתבליני המטבח הפרסי/ גולפר Golpar

  • תמונת הסופר/ת: אורן
    אורן
  • 23 בפבר׳ 2020
  • זמן קריאה 1 דקות

עודכן: 26 בפבר׳

גולפר- Golpar- گلپر

באנגלית: Persian Hogweed

שם בוטני: Heracleum persicum

golpar

הגולפר הוא אחד התבלינים הכי מסקרנים שיש במטבח הפרסי, וחוץ מהצורה הממש מעניינת שלו (מעין מניפה מלכותית מהודרת), הטעם שלו מאתגר את בלוטות הטעם ומשתנה בהתאם למאכל אותו הוא פוגש. הטעם החריף וטיפה מר שלו הופך כל מאכל שיש בו גולפר לסוג של הרפתקה ללשון.


במטבח הפרסי קיימת חלוקה למזונות בעלי השפעה מקררת על הגוף (sardi) או מחממת (garmi), הגולפר נחשב לכזה שמחמם ומייבש.

הגולפר צומח פרא באיזורים ההרריים של איראן. בשווקים יש מי שקוראים בטעות לזרעים שלו Angellica seeds, אך לא מדובר באותו הצמח כלל.


ברפואה הפרסית ידוע הגולפר כמפיג נפיחות בטנית ומסייע לסובלים מעיכול חלש ותיאבון ירוד, אנטיאוקסידנט (מונע חמצון) ומגביר ייצור חלב אם. במטבח אפשר למצוא אותו בהרבה מנות מסורתיות, לרוב כדי לאזן את המנה מבחינת חום-קור.


הגולפר נפוץ כתבלין בסיס במטבח, טחון יחד עם מלח בתערובת בשם Golpar Namak, שמפזרים על מזונות מקררים כמו מלפפונים, רימונים, פול מבושל, עדשים מבושלות, שעועית מבושלת, שזיפים, אורז, אפשר לשים ממנו בתבשילי חורשט שונים או בצנצנת החמוצים (בפרסית (torshi, או ב- doogh (דוע' או דוג) שהוא משקה יוגורט פרסי מתובל בנענע יבשה.


בתמונה: גולפר טחון ורימוני חורף




אהבתם? זה הזמן לסמן לב אדום ואוהב כאן למטה ולשתף חברים!

Comments


bottom of page