מתבליני המטבח הפרסי/ גולפר Golpar

עודכן ב: פבר 29

גולפר- Golpar- گلپر

באנגלית: Persian Hogweed

שם בוטני: Heracleum persicum


הגולפר הוא אחד התבלינים הכי מסקרנים שיש במטבח הפרסי, וחוץ מהצורה הממש מעניינת שלו (מעין מניפה מלכותית מהודרת), הטעם שלו מאתגר את בלוטות הטעם ומשתנה בהתאם למאכל אותו הוא פוגש. הטעם החריף וטיפה מר שלו הופך כל מאכל שיש בו גולפר לסוג של הרפתקה ללשון.


במטבח הפרסי קיימת חלוקה למזונות בעלי השפעה מקררת על הגוף (sardi) או מחממת (garmi), הגולפר נחשב לכזה שמחמם.

הגולפר צומח פרא באיזורים ההרריים של איראן. בשווקים יש מי שקוראים בטעות לזרעים שלו Angellica seeds, אך לא מדובר באותו הצמח כלל.


ברפואה הפרסית ידוע הגולפר כמפיג נפיחות בטנית ומסייע לסובלים מעיכול חלש ותיאבון ירוד , אנטיאוקסידנט (מונע חמצון) ומגביר ייצור חלב אם. במטבח אפשר למצוא אותו בהרבה מנות מסורתיות, לרוב כדי לאזן את המנה מבחינת חום-קור.


הגולפר נפוץ כתבלין בסיס במטבח, טחון יחד עם מלח בתערובת בשם Golpar Namak, שמפזרים על חומרי גלם מקררים כמו מלפפונים, רימונים, פול מבושל, עדשים מבושלות, שעועית מבושלת, שזיפים, אורז, אפשר לשים ממנו בתבשילי חורשט שונים או בצנצנת החמוצים (בפרסית (torshi, או ב- doogh (דוע' או דוג) שהוא משקה יוגורט פרסי מתובל בנענע יבשה.


בתמונה: גולפר טחון ורימוני חורף



#גולפר #תבליניהמטבחהפרסי #רימונים #חורף


אהבתם? זה הזמן לסמן לב אדום ואוהב כאן למטה ולשתף חברים!

כתובת ויצירת קשר:

קליניקה ברמת גן- אלישיב 12

קליניקה בהוד השרון- אפק 10

טלפון - 052-3620172

מייל - oren.rachmany@gmail.com

עוד באתר

  • Black Instagram Icon
  • Black Facebook Icon

הקליניקה

כל התכנים המופיעים באתר נועדו לספק מידע בלבד ואינם בגדר המלצה רפואית, חוות דעת מקצועית, או תחליף להתייעצות עם רופא מומחה (MD).

הכניסה והגלישה בדפי האתר מהווה הסכמה לתנאי השימוש . לקריאת מדיניות פרטיות באתר.

© 2012 כל הזכויות שמורות לאורן רחמני "אורן - רפואה משלימה מהשורש" . אסורה העתקת טקסטים, תמונות או כל תוכן מהאתר ללא רשות מפורשת בכתב מבעל האתר, המפר הוראה זו חשוף לתביעה משפטית.