top of page

דיקור סיני אסטמה בילדים

אסטמה הינה מחלה אלרגית, שכיחותה עולה בקרב ילדים מגיל 4 ואילך, והיא נפוצה יותר בעונות המעבר (אביב וסתיו). האסטמה מאופיינת בהתקפים חוזרים של שיעולים,לחץ בגרון ואיזור החזה, חרחורים, צפצופים וקוצר נשימה.- אלו נגרמים מתגובת יתר לגירויים מסוימים הגורמים לדלקת, היווצרות ליחה (מוקוס) והיצרות נתיב האויר.

רוב הילדים מתקשים לשכב במהלך התקף אסטמה, לכן יהיה עליהם לשבת על מנת להסדיר את נשימתם.

 

ברוב המקרים, ככל שיגדל הילד האסטמה תשתפר ותדירות ההתקפים תפחת, אך ייתכן והיא "תרים את ראשה" ותופיע שוב בחייו הבוגרים של הילד עקב תקופות של סטרס, תזונה בלתי לקויה או היחלשות נוספת של מערכת החיסון. כך עלולה האסטמה להפוך למחלה כרונית אשר תלווה את הילד גם בחייו הבוגרים. לכן חשוב לטפל בה כבר בגיל קטן, ולאפשר לילדכם איכות חיים טובה החל מעכשיו.

 

גורמי הסיכון שיעלו את סיכויי הילד לחלות באסטמה רבים, העיקריים שבהם:

 

  • בנים יותר מבנותסיכוי הבן לחלות באסטמה גדול פי 2 מסיכוייה של בת, יחס זה הולך ומצטמצם לקראת גיל ההתבגרות, ומשתווה לקראת העשור השלישי.

  • תורשה במשפחות בהן להורים רקע אסטמטי, יש סיכוי גדול יותר שהילד יחלה באסטמה.

  • מחלה אלרגיתבמידה ונמצא בבדיקות דם כי ערכי מערכת החיסון (כמו IGE ) גבוהים, ובבירור נמצא כי הילד חולה באקזמה או נזלת אלרגית (allergic rhinitis) אזי סיכוייו לחלות באסטמה גבוהים יותר.

  • זיהומים חוזרים בדרכי הנשימה בגיל ילדותמחלות דלקתיות ויראליות בדרכי הנשימה כמו ברונכוליטיס הנגרמת מנגיף ה-RSV

  • הימצאות רבה מדי בתנאי בית במהלך היום וחשיפה מוגברת לקרדית אבק הבית (מצויה על גבי ספות, שטיחים, בגדים ומשגשגת בתנאי אבק ולחות, אור שמש יעיל לצמצומה), נבגים של פטריות (המשגשגות בתנאי חום ולחות) ועובש (במקומות לחים ורטובים כמו קיר מקלחת, מגבות רטובות, תעלות מיזוג אויר וכד') כל אלו עלולים להגביר הסיכוי לחלות באסטמה.

  • צריכה מוגברת של מזונות מגבירי ליחה כמו לחם לבן, חטיפים, מוצרי חלב, משקאות ממותקים, רטבים, מזונות קפואים או מאכלים המכילים כמות גדולה של צבעי מאכל וחומרים משפרי טעם.

  • חשיפה מוגברת לעשן סיגריות (ילד שגדל בסביבת הורים מעשנים)

  • סטרס ואורח חיים "מהיר" מדי עבור הילדכאשר הילד גדל בסביבה הדורשת ממנו יותר ממה שהוא יכול, מבקשת ממנו להתנהג כמו "בוגר" ולהפסיק להתנהג כמו ילד קטן ומעודדת הישגיות יתר ושאיפה ל"שלמות" מסוימת באופי עלולים להיווצר התנאים לסטרס גדול מאוד והתקפים של אסטמה שיופיעו בעיקר בעיתות לחץ וחרדה.

אסטמה ורפואה סינית

הסיבות לאסטמה משלבות גורמים חיצוניים עם גורמים פנימיים, הגורם הפנימי נעוץ בתקיעות של ליחה ונוזלים בגוף, היתקעות הליחה נובעת מחולשת הריאות, הטחול והכליות, בשילוב של חום או קור פנימי.

לעומת זאת, ישנם מספר גורמים חיצוניים לאסטמה כאשר העיקריים הם רוח קור, ורוח חום, מגע עם גורמים ספציפיים כמו אבקנים, אבק וכו' או צריכה של כמות גדולה ממזון קר, נא, מלוח או חמוץ מדי, כתוצאה מכך עלולים תפקודי הטחול והריאות להיפגע ותיווצר אסטמה.

 

הגורמים לאסטמה לפי הרפואה הסינית:

  • גורמים חיצונייםכל שינוי קיצוני מדי באקלים החיצוני שסביב הילד כמו חום, קור, רוח, יובש או לחות- אלו יכולים לגרום לילד הרגיש תגובה פיזית בצורת אסטמה בגלל פגיעה במנגנוני ייצור הצ'י בגופו- הטחול והריאות. הדבר נכון גם לגבי שינויים בסביבת הילד כמו מעבר דירה, גן חדש או צורך להסתגל לסביבה חדשה ולא מוכרת, משנה מקום ולכן צריך להסתגל לתנאים החדשים בו.

  • תזונהתזונה המבוססת בעיקר על מוצרי חלב, מיצים, סוכר לבן ונגזרותיו, קמח לבן ונגזרותיו, בוטנים עשויה לגרום להחלשת צ'י הטחול והיווצרות לחות והחלשת צ'י הריאות שתתבטא בהתקפי אסטמה.

  • חיסונים-ילדים אשר קיבלו חיסונים רבים מדי בגיל קטן הם בעלי סיכוי גדול יותר לחלות במחלות כרוניות מאחר והפתוגן שהוחדר לשכבות הפנימיות של גופם דוגר ועשוי לייצר מחלה בתדירות די גבוהה

  • יציבה וישיבה לקויה- ישיבה ויציבה לקויה במהלך היום, בבית או בבית הספר, כזו המעודדת התכנסות של בית החזה ונשימה דלה "עוזרים" להיווצרות המחלה.

  • טראומה נפשיתלחץ מתח, חרדה ופחד עשויים לגרום להיעדר יכולת פיזור הצ'י של הגוף, שתתבטא גם באסטמה.

  • משחות ותרופות המכילות קורטיזון- השימוש בקורטיזון גורם לחדירה של לחות דרך העור אל השכבות הפנימיות של הגו, והיווצרות ליחה שתשפיע על הריאות וגם תרופות מערביות לטיפול באסטמה- דוגמת בריקלין, ונטולין ומשאפים מרחיבי סימפונות למינהם המרגילים את הריאות לעבוד פחות- מה שבטווח הארוך עשוי לגרום לחולשה של הריאות ומערכת הנשימה.

 

אבחנה וטיפול באסטמה ברפואה הסינית

למחלת האסטמה שני ביטויים-הביטוי האקוטי שהוא ההתקף עצמו, והביטוי הכרוני שהוא ההפוגה שבין ההתקפים. לכן תחילה יש להבדיל בין שני סוגי הביטויים, ולאחר מכן לשים לב כי גם בהתקף אסטמה, יש להבדיל בין התקף קור לבין התקף חום.

התקף הקור יאופיין בשיעול עם קוצר נשימה, נשימה מחרחרת, כיח לבן ושופע, חוסר הזעה, גוף קר, רגליים קרות, לשון אדמדמה עם חיפוי לבן או לבן ודביק, דופק צף ומתגלגל .

לעומתו בהתקף אסטמה חום נבחין בשיעול והתקף עם צפצופים, קוצר נשימה וכיח רב וצהוב, חום, לחץ בחזה, ייתכנו גם שתן צהוב ועצירות, לשון אדומה עם חיפוי דק, דופק מהיר ומתגלגל.

 

מאחר והאסטמה הינה מחלה אלרגית, חשוב לצמצם את הגורמים האפשריים לאסטמה בסביבתו של הילד על מנת להקטין את תדירות ההתקפים.

במקביל ניתן לטפל בבעיה באמצעות דיקור סיני, הן בשלב האקוטי והן בשלב הכרוני של המחלה על מנת להקל על איכות חייו של ילדכם.

לאחר אבחנה מותאמת אישית ייבנה עבור ילדכם הטיפול המומלץ עבורו על פי הרפואה הסינית בשילוב דיקור סיני, צמחי מרפא, תזונה סינית ורפלקסולוגיה על מנת להקל על איכות חייו בהקדם.

 

רוצה לדעת עוד על הטיפול באסטמה? יש לך שאלה?
ליצירת קשר השאירו פרטים ואשוב בהקדם

 

 

 

bottom of page