מטבוחה- סלט עגבניות של אמא
הידעת?
ארץ המוצא של העגבניה היא פרו, לרוב צבעה אדום, אך ישנם זנים נוספים של עגבניות בצהוב, לבן, ירוק ואף סגול. היא משתייכת למשפחת הסולניים (בנוסף לחציל, תפוחי אדמה ופלפל) ומכילה רעלן הנקרא סולנין שאנשים מסוימים רגישים אליו. כפרי בשל או מבושל היא מכילה כמות גדולה של חומר נוגד חמצון הקרוי ליקופן הנחשב למסייע במניעת התפתחות תאים סרטניים.
באירופה היא זכתה לכינוי "תפוח האהבה", ומשם קיבלה את שמה העברי עגבניה (שורש ע.ג.ב שמשמעו מעשה אהבים). בגלל ההקשר הגס של שמה הוחרם השם הזה עד ימי העלייה השניה, ורק אז השם "עגבניה" נטמע בשפת היהודים.
המטבוחה היא ממרח עגבניות מבושל שהולך טוב על לחם בכל ארוחה, היא יכולה להישמר במקרר כשבוע לאחר הכנתה ולהוות תחליף נפלא לגבינה או קוטג'. אני מכיר אותה עוד מגיל קטן ואצלנו בבית היא נקראת פשוט "סלט מבושל" והכי כיף לשדך לה חביתת ירק חמה על לחם טרי. נסו ותתאהבו.
ברפואה הסינית נחשבת העגבניה לבעלת אנרגיה קרה ולכן אם אתם סובלים מעיכול חלש לא מומלץ לצרוך יותר מדי ממנה, טעמה חמוץ- מתוק וכיוון פעולתה בגוף הוא כלפי מטה. העגבניה נחשבת למחזקת יין ונוזלי גוף, מקלה על יובש ומנקה רעילות מן הדם. ביכולתה לטהר חום מן הכבד, לטפל ביתר לחץ דם, עצירות, חוסר תיאבון ובעיות עיכול.
מה צריכים ?
10-12 עגבניות בשלות אדומות ורכות, קצוצות, חלוטות או מגוררות
1 "ראש" שום
פלפל שחור
מלח
פפריקה אדומה מתוקה
פלפל חריף טרי (לא חייבים)
2 כפות שמן זית
איך מכינים?
קולפים וקוצצים את שיני השום לחתיכות גסות.
מוסיפים לסיר רחב את כל החומרים פרט לשיני השום והמלח ומרתיחים.
לאחר רתיחה מנמיכים את הלהבה ומבשלים כ-45 דקות עם מכסה עד לצמצום של המטבוחה והתמעטות הנוזלים בסיר.
מוסיפים את שיני השום והמלח ומבשלים עוד כ-10 דקות ללא מכסה על אש קטנה.
בוחשים כל כמה דקות כדי שלא יידבק לתחתית. מתקנים תיבול, מקררים ומאחסנים במקרר.