דיקור סיני טריג'מינל נאורלגיה
טריג'מינל נאורלגיה (Trigeminal Neuralgia) הינה תסמונת כרונית המתבטאת בהתקפים פתאומיים של כאבים עזים באיזור הפנים. בתסמונת זו העצב שנפגע הוא העצב הקרניאלי מספר 5.
תדירות ההתקפים ועוצמתם משתנים מחולה לחולה והם שיקבעו את חומרת התסמונת. חשוב לציין כי טריג'מינל נאורלגיה אינה נחשבת למצב מסכן חיים, אך ההתקפים החזקים ותדירותם עשויים לשבש את אורח חייו של הלוקה בה באופן מורגש ביותר.
העצב המעורב בתסמונת קרוי גם העצב המשולש (Trigeminal), מכיון ששולח לכל צד של הראש שלושה ענפים האחראיים על העיניים, גבות, מצח, והחלק קדמי של הגולגולת (הענף האופטלמי), השפה העליונה, השיניים העליונות, החניכיים העליונים ,לחיים, עפעפיים תחתונים וצידי האף (הענף המקסילרי) והשפה התחתונה, השיניים התחתונות, החניכיים התחתונים וצדי הלשון (הענף המנדיבולרי).
רוב האנשים הסובלים מתסמונת זו הם מעל לגיל 40, ויותר נשים לוקות בה מאשר גברים. ההתקפים יערבו לרוב סעיף אחד או יותר של העצב המשולש, ורק במקרים נדירים ייתכן כאב בשלושת הסעיפים יחדיו. כאב דו צדדי בפנים אינו נפוץ בקליניקה של תסמונת זו.
כיום לא קיימת הסכמה ברפואה הקונבנציונלית לגבי הסיבות להופעת טריגמ'ינל נאורלגיה. יש הסבורים כי פגיעה במיאלין אשר עוטף את העצב המשולש גורמת לו לשדר את הכאב העז, פגיעה זו יכולה להיגרם מלחץ של כלי דם, טרשת נפוצה או גידול, חבלה או טראומה או בלאי עקב גיל מבוגר, אך כאמור, עד היום, לא נמצאו הגורמים המדויקים לתסמונת. עוד יצויין, כי ישנם מקרים בהם מופיע כאב זהה לכאב של טריג'מינל נורלגיה, אשר הגורם לו הוא בעצם וירוס הוריצלה זוסטר (הרפס) ומדובר בתגובה שלאחר התקף (לפרטים על הטיפול בהרפס זוסטר לחצו כאן)
סימנים נוספים לטריג'מינל נאורלגיה יכולים להיות כאבים פתאומיים חדים המורגשים כמו מכת חשמל באיזור מסויים לאורך העצב. כל מגע או תנועה חדה של הלסת או איזור הפנים עשויים לגרום להופעת הכאב. לרוב הכאב יורגש במהלך היום ואילו בשעות הלילה יירגע.
אבחון ודאי של תסמונת זו מחייב ביקור אצל רופא המשפחה על מנת שיבצע בדיקות נוספות לשלילת מחלות אחרות וקביעת אבחנה מדויקת.
רפואה סינית וטריג'מינל נאורלגיה
ברפואה הסינית נחשבת טריג'מינל נאורלגיה לבעיה שעלולה להיגרם מחשיפת הגוף לרוח חיצונית (דוגמת רוח קרה או חמה) או מהתפרצות של רוח פנימית מהכבד (כתוצאה מחסר דם הכבד, עלייה של יאנג הכבד, חום פנימי) אשר יכולים לגרום לתקיעות של צ'י ודם באיזור הפגוע, ולהתבטא בכאבים העזים.
לאחר אבחנה מדויקת של התסמונת על ידי רופא המשפחה, ייערך תשאול מקיף לפי הרפואה הסינית, אשר בו ייבדקו נתונים שונים כגון תפקוד מערכת החיסון, היסטוריית מחלות, אופי הכאב (חד, דוקר, מושך, שורף, קבוע, נודד, עמום), רגישות לקור או חום, אבחנת לשון ודופק, כל אלו יסייעו להתאים את הטיפול לכל אחד ואחת בהתאם למצבו.
בעזרת דיקור סיני ניתן יהיה להניע צ'י ודם באיזור הפגוע, לחזק את מערכת החיסון ולהפחית תדירות ההתקפים ועצימותם.