top of page

נדודי שינה - אינסומניה

קרדיט תמונה Kinga Cichewicz

אינסומניה מוגדרת כקושי בהירדמות או כקושי בהישארות במצב שינה, או הפרעה באיכות השינה הגורמת לשינה להיות בלתי מספקת או לא מספיק מרעננת. האינסומניה יכולה להיות תוצאה של הפרעות פיזיות או מנטליות שונות.

ככלל, קיימים 3 מצבים שונים של נדודי שינה:

 

קושי להירדם- מתקשר להפרעות רגשיות כמו חרדה, פחד או דכאון.

יקיצה מוקדמת מדי בבוקר ( matitudinal insomnia)- הירדמות תקינה אך קימה מוקדמת במספר שעות לפני הזמן הטבעי ליקיצה. ברגע בו קמת כבר לא תוכל לחזר לישון, זוהי תופעה נפוצה בקרב אנשים מבוגרים אך אין זה מעיד כי כל הסובלים מבעיה זו צריכים באמת לסבול ממנה, סוג זה של אינסומניה מתקשר יותר למצבי דכאון.

 

סוגי אינסומניה:

ראשונית- כרונית (הנמשכת מעל 3 שבועות) זוהי תלונתו היחידה של החולה.

שניונית- יכולה להיגרם מכאב, חרדה או דיכאון, האינסומניה בדרך כלל מלווה קושי או משבר כלשהו בחייו של אדם כמו משבר בזוגיות, קשיים בעבודה, בעיות כלכליות, או דאגה לבריאותו של אדם קרוב אך לא רק. אינסומניה יכולה להופיע גם לאחר מחלת חום ממושכת, לפני או אחרי מחזור, לאחר לידה או עם תחילת גיל המעבר בהתאם לשינויים הפיזיולוגיים בגופה של אישה.

התרופות הקונבנציונליות הניתנות כיום לסובלים מבעיית נדודי שינה הן תרופות מקבוצת הבנזודיאזפינים או תרופות דוגמת Zolpidem שאינן מקבוצה זו. למרבה הצער, רבות מתרופות אלו טומנות בחובן סכנה של מנת יתר או התמכרות, או במקרים של הפסקת צריכתן- חזרתה של האינסומניה ואף החמרה במצב המטופל. עוד חשוב לציין כי לאור היותן תרופות הרגעה ,על הנוטלים תרופות אלו כדרך קבע חלות הגבלות שונות, בין היתר איסור על נהיגה או עשיית פעולות אחרות הדורשות קואורדינציה.

תופעות לוואי נוספות של תרופות אלו יכולות להיות חשק לישון במהלך היום, תחושת בחילה, הקאות, תגובה אלרגית של הגוף ותחושת ערפול חושים עד כדי פגיעה בתפקוד היומיומי של המטופל הנוטל אותן.

הטיפול בנדודי שינה ברפואה הסינית 

לרפואה הסינית פתרונות מגוונים לבעיית נדודי השינה. פתרונות אלו אינם ממכרים או בעלי תופעות לוואי, וביכולתם לאזן את המטופל בדרך יעילה, טבעית ובטוחה, להחזירו לתלם ולאפשר לו לישון טוב יותר לאחר הטיפול.

לפני הטיפול עצמו חשוב לאבחן "בעיניים סיניות" את שורש הבעיה כדי להבין במה יתמקד הטיפול, התשאול עליו נשענת האבחנה מסתמך על השיחה במפגש הראשון, מצב הדופק והלשון ואבחנת בטן. הסיבות לנדודי שינה מתחלקות באופן כללי למצבי חוסר או עודף בשילוב קור או חום בתפקוד האנרגטי של האיברים השונים כמו הלב, הטחול, הכבד, הכליות והקיבה, לכן חשוב לאבחן לפני הטיפול את מצב האיברים אותם נרצה לווסת בטיפול.

תמונת הסימפטומים של נדודי שינה יכולה להיות רחבה, ולכלול שינה קלה, חלימה מרובה, סיוטים וחלומות חיים, עייפות, תשישות, חרדות, חוסר שקט, תיאבון ירוד, כאבי ראש, צפצופים באזניים (טנטון), סחרחורות, יובש של העור, צמא ותחושת חום, הזעות לילה, יובש בגרון, נטיה להיבהל בקלות ועוד סימפטומים אליהם נשים לב במהלך הטיפול בנדודי שינה.

הטיפול עצמו כולל דיקור בנקודות המטפלות בשורש הבעיה על פי האבחנה, בשילוב טיפול ברפלקסולוגיה. כחלק מהטיפול ישנה אפשרות לייעוץ בתזונה סינית על מנת שנוכל להתאים לך את המזונות הנכונים עבורך, וגם את צמחי המרפא שיסייעו לאזן את מצב השינה. מנסיוני, השילוב של ענפי הטיפול השונים מאפשר טיפול מיטבי בנדודי שינה.

דפוס שינה מהופך (inverted sleep rhythm) – מטופלים מבוגרים הסובלים מנדודי שינה ונוטלים כמות גדולה מדי של תרופות הרגעה הגורמות לתחושת ישנוניות למשך כל היום, ואז בלילה, כשמגיע זמן השינה, הם לא עייפים כלל. במידה וישתמשו בכמות גדולה יותר של תרופות, תיתכן גם תחושת ערפול חושים ובלבול, במידה ויפסיקו את השימוש בתרופות נדודי השינה ישובו בעוצמה גדולה מכפי שהיתה קודם לתחילת השימוש בתרופות.

רוצה לדעת עוד על הטיפול ברפואה סינית בנדודי שינה? יש לך שאלות?
השאר פרטיך ואחזור בהקדם
bottom of page