top of page

תזונה סינית

רפלקסולוגיה

מעט מול הרבה / ספר הטאו מאת לאו-דזה, בתרגום נסים אמון

יותר מדי צבעים
מעוורים את העיניים
יותר מדי צלילים מחרישים את האוזניים
יותר מדי טעמים
מקהים את חוש הטעם
יותר מדי רצונות
מבלבלים את הדעת

הימורים וציד
מעוררים חמדנות
חפצים יקרים
מנוולים
את יפי הפשטות

על כן החכם
אוכל לפי מידת קיבתו
ולא לפי מידת העין

הוא דוחה
את המיותר
ותמיד ידבק במהות

 

המזון אשר אנו אוכלים יכול לחולל מחלה או למנוע אותה, ומהווה אבן בניין חשובה לגופנו כל עוד אויר באפנו. האופן בו אנו אוכלים יכול להשפיע על דרך החשיבה שלנו והאיזון הרגשי שלנו. הטעמים, הריחות, המרקמים, והצבעים כולם יחדיו מאכילים את העין, הלב  והבטן.
עוד בימי קדם, ולא רק בסין העתיקה, הבינו חכמי התרבויות השונות את הכח העצום והערך הרב שיש למזון שאנו אוכלים על גופנו, ולמדו כיצד להעריך את המזון שאכלו ולהפוך אותו לכח מרפא.


מהי תזונה סינית?

לפי הרפואה הסינית המסורתית הצ'י, אנרגיית החיים שלנו, מגיע ממספר מקורות: ממקור פנימי מולד- כליות גופנו, וממקור חיצוני- מן האויר שאנו נושמים ומהמזון שאנו אוכלים. מכאן מובן כי למזון שאנו אוכלים השפעה רבה על איכות וכמות הצ'י שגופנו מייצר, וזרימתו החלקה ברחבי הגוף.
תזונה סינית או תזונה ברוח הפילוסופיה הסינית היא בעצם תורה שלמה, המראה לנו אנשי המערב כיצד אפשר להסתכל על האוכל שבצלחת שלנו בצורה קצת שונה, לא רק מהיבט של פחמימות, סוכרים, סיבים, דגנים וקבוצות מזון אחרות והכמות שאנו אוכלים מהם. אלא גם בהיבט האנרגטי, הטעם, האיכות והצבע של המזון אותו בו אנו מזינים את גופנו.
מקור הספרות העיקרי לפילוסופיה של התזונה הסינית הוא ספר הקאנון הפנימי -Huang Di Nei Jing Su Wen. ספר המהווה עד היום כמצפן לאורו פועלים מטפלים רבים.
חשוב להבהיר ולציין זאת כבר עכשיו- כשאנו מדברים על תזונה, הכוונה היא למזונות בצורתם הטבעית והגולמית, כפי שהגיעו מן הטבע וללא התערבות כימיקלים או חומרים מלאכותיים, משמרים, או אחרים, לא אוכל מעובד או מזון "מת" וחסר אנרגיה המגיע קפוא או ארוז בקופסת שימורים (רסק עגבניות לדוגמא), בתוך כך כלולים גם המזונות המעובדים (שניצל תירס לדוגמא), האבקות, הרטבים, ותחליפי המזון אשר קיימים היום. שהרי הטעם שלהם אינו אותו הטעם של המזון המקורי, ובטח לא ההשפעה שיש למזון זה על גופנו.

 

יין, יאנג וחמשת הפאזות בתזונה הסינית

לפי הרפואה הסינית המסורתית, גוף האדם הוא חלק בלתי נפרד מן הטבע, ומקביל בטבע שלו למתרחש על פני האדמה, לפי מחזוריות קבועה, עונות השנה, וחלקי היממה. מעגל מחזורי זה מתואר כבעל חמישה פאזות הקרויים גם יסודות: עץ, אש, אדמה, מתכת ומים, ולכל יסוד איכות שונה ואופי אשר תואמים את תפקידו בטבע (לדוגמא: יסוד האש מיוצג על ידי הלב ומקושר לעונת הקיץ החמה, צבעו אדום והרגש המתקשר אליו הוא שמחה).

אחד מההיבטים של התזונה הסינית למזונות שאנו אוכלים הוא אותו מעגל מחזורי של חמישה יסודות, טומן בחובו שני כוחות משלימים המנוגדים זה לזה ומכונים יין ויאנג . את המזונות שאנו אוכלים ניתן לחלק לא רק לפי טעם, טמפרטורה, צבע ואיבר מטרה, אלא גם כבעלי איכות יינית או יאנגית.

מזון בעל איכות יינית הוא מזון המוגש בטמפרטורה קרה, או קר מבחינה אנרגטית (לדוגמא- כיול היות זה דג שהוא בעל איכות יינית המוגש חם, אך עדיין ייחשב לייני). המזון יהיה נוזלי כמו דייסות ומרקים, רטוב כמו בתהליך בישול או לח ומכיל נוזלים מטבעו, כמו פירות וירקות מסויימים. טעם המזון הייני יכול להיות מלוח, חמוץ או מר ויכוון את אנרגיית הגוף כלפי מטה ו/או פנימה. מזון בעל תכונות יין מקרר, מלחלח יובש, מסייע בייצור נוזלי גוף ומאט את קצב חילוף החומרים בגוף.

​לעומת זאת, מזון בעל תכונות יאנג הוא מזון המוגש בטמפרטורה חמה, או חם מבחינה אנרגטית, זה יכול להיות מזון יבש כמו טוסט, ביסקוויט וכו', או מכיל מעט נוזלים כמו עוף, בשר, או מזון שעבר תהליך של צלייה על האש ו"התייבש". טעמו של המזון היאנגי יכול להיות חריף ומתוק, והוא יכוון את אנרגיית הגוף כלפי מעלה ו/או החוצה. מזון בעל איכות יאנגית מחמם, מייבש, ומאיץ את קצב חילוף החומרים בגוף.

ישנם מזונות אשר משלבים את האיכות הייניית והיאנגית (כמו ביצה או פטריות) ולכן איכותם נייטרלית.

עקרונות הטיפול בתזונה הסינית מאפשרים חלוקה של המזון המומלץ לכל מטופל לפי טעם, איכות, צבע, איבר מטרה ותנועה אנרגטית של המזון, לכל מטופל נתאים תפריט ספציפי המותאם לבעיה בה נרצה לטפל בהתאם למזונות  אליהם הוא מתחבר (אהבה וכבוד לאוכל חשובים מאוד להצלחת הטיפול!)



​​​​חלוקה​ ​​לפי חמשת הטע​מים בתזונה ​הסינית​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

• מלוח - טעם ייני, מקרר, משתייך ליסוד המים (כליות ושלפוחית שתן), סופח, ממוסס גושים ומרכך התקשויות (לדוגמא בלוטות לימפה נפוחות), ניתן למצוא אותו במזונות מן הים (אצות, מלח ים).



• חמוץ - טעם ייני, קריר, משתייך ליסוד העץ (כבד וכיס מרה), מפייס את צ'י הכבד ומעודד זרימת צ'י ודם חלקה בגוף, בעל יכולת כיווץ ולכן יעיל בעצירת דליפות נוזלים ברחבי הגוף (לדוגמא טפטופי שתן) ומסייע בחיזוק רקמות שצונחות (רצפת אגן, שלפוחית שתן, טחורים).

ניתן למצוא אותו במזונות כמו לימון, חומץ, זיתים, אפרסק, עגבנייה, תפוז סיני, תפוז, תפוח, תות שדה.



• מר- טעם ייני, מקרר, משתייך ליסוד האש (לב ומעי דק, מחמם משולש ומעטפת הלב), כיוון פעולתו כלפי מטה ולכן יסייע בניקוז כלפי מטה וריקון הצטברויות (לחות, מזון) כמו בעצירות. יעיל לייבוש ופיזור חום ואש כמו במקרים של דלקות בדרכי השתן, קנדידה או מצבים אחרים של לחות וחום הנוטים להצטבר בפלג גוף תחתון. הטעם המר מצוי במזונות דוגמת אלפלפה, שיפון, קפה, תה, קליפות תפוז או קלמנטינה, אשכולית, אמרנט, סלרי, אספרגוס וקינואה.



• מתוק – טעם בעל איכות יאנגית, משתייך ליסוד האדמה (טחול וקיבה), כיוון פעולתו כלפי מעלה ופעילותו העיקרית היא חיזוק אנרגיית הטחול והקיבה. מאזן ומהרמן בין האיברים השונים בגוף. הטעם המתוק מלחלח ולכן יעיל לטיפול במצבי יובש של ריריות ורקמות במקומות שונים בגוף (כמו יובש בריאות), עם זאת, עקב היותו לח הוא עלול ליצור בקלות מצבי לחות, ליחה ופטריות בגוף. המתוק מצוי במזונות רבים המכילים סוכר לבן, מוצרי חלב, פירות וירקות דוגמת בטטה, גזר, דלעת, סלק, חיטה, בוטנים, תירס, דבש, יוגורט, חלב ועוד.



• חריף- טעם יאנגי, משתייך ליסוד המתכת (ריאות ומעי גס), כיוון פעולתו כלפי מעלה והחוצה אל פני העור. כטעם ממריץ, המזונות החריפים הם בעלי יכולת פיזור ליחה ולחות וייזוע הגוף, נוכל להשתמש בהם כדי לסלק מחולל מחלה חיצוני אל מחוץ לגוף (כמו בשלבים הראשונים של הצטננות). אם מדובר במאכלים חריפים במיוחד הם יוכלו לסייע בהשמדת פרזיטים ממערכת העיכול.

את הטעם החריף ניתן למצוא במזונות כמו בצל לבן, בצל ירוק, שום, ג'ינג'ר, פלפל שחור, עירית, צנון, חרדל, לפת, צנון ועוד.



חלוקה לפי איכות המזון ​​​​​​​​​בתזונה הסינית

התזונה הסינית מחלקת את המזונות גם לפי איכותם האנרגטית והשפעתה על הגוף, לפי הסדר הבא: חם > חמים > נייטרלי < קריר < קר.

לכל מזון השפעה שונה על הגוף, כאשר המאכל בו נבחר יתאים לבעיה בה נרצה לטפל. לדוגמא: למטופל הסובל מקור בכפות הידיים והרגליים, כאבי ברכיים ותחושת קור בגב תחתון,דופק איטי וחלש עם לשון חיוורת יתאימו תבלינים מחממים יותר כמו קינמון, ג'ינג'ר, ציפורן והל בגלל התמונה הכללית שמשקפת קור. מזונות קרים כמו אצות, אבטיח, מלון, שסק וחסה עשויים להחריף את הקור ממנו הוא סובל ולכן לא יתאימו לו.



חלוקה לפי צבע המזון ​​​​​​​​​בתזונה הסינית

לצבע המזון משמעות רבה בתזונה הסינית, צבע המזון משייך אותו לאחד מחמשת היסודות ומרמז על איבר המטרה אשר יש לאזן. לדוגמא, שעועית שחורה תחזק את הכליות, אשר משתייכות ליסוד המים שצבעו שחור-כחול. השעועית עשירה באנרגיה יינית, צורתה מזכירה את צורת הכליה והיא יעילה לטיפול בחוסר פוריות, כאבי גב תחתון, כאבי ברכיים, פליטת זרע ואימפוטנציה- כולם סימנים לחולשת כליות.

הצבעים בשיוך לכל יסוד: עץ- מזונות ירוקים, אש- מזונות אדומים, אדמה- מזונות כתומים- חומים, מתכת-מזונות שצבעם לבן, מים- מזונות בצבע שחור/ כחול.

 

​​חלוקה לפי איבר מט​​​​​​​​​​​​​​רה בתזונה הסינית ​​​​​​​

לכל מזון שאנו בוחרים להכניס אל פינו יש השפעה שונה על גופנו ועל כיצד נרגיש. לכל מזון יש איבר או כמה איברים אותם יוכל לאזן ואלו הם איברי המטרה. לדוגמא: מאכלים כתומים יחזקו את יסוד האדמה (קיבה וטחול) אך יחזקו גם את יסוד המתכת (ריאות ומעי גס) מאחר והוא הבא בתור במעגל היסודות. דוגמא נוספת- תרד עוזר לסיכוך המעי בגס ומסייע בעצירות מאחר והוא מזרז את פעילות המעיים, אותו הדבר לגבי סלק וחצילים, הנחשבים למזונות שאיבר המטרה שלהם הוא גם המעי הגס.

 

חלוקה לפי הכיוון האנרגטי של המזון​

האוכל שאנו אוכלים אינו רק חומר וזהו, יש בו גם אנרגיה, תנועה מסוימת שמכוונת מעלה או מטה, החוצה או פנימה. התזונה הסינית לוקחת בחשבון גם את הכיוון אליו נעה אנרגיית המזון ו"מנצלת" אותו לשם איזון הגוף. לדוגמא, ישנם מזונות המניעים כלפי מטה בהם נשתמש כשנרצה לטפל בעצירות או נרצה לשתן ואז יהיו אלה מזונות מרים או מלוחים כמו סלרי, שיפון, חומץ, כורכום, אשכולית חסה וכו'. בין המזונות המניעים כלפי חוץ בהם נשתמש כשנרצה לייזע את הגוף, נוכל להשתמש בקינמון, ג'ינג'ר, פלפל לבן ועוד. מזונות המניעים פנימה יכולים לשמש אותנו במקרה של מוחצנות יתר והתנהגות מוגזמת המאפיינת בדרך כלל טיפוס חום, או אז נבחר מזונות קרים או קרירים כמו אצות, ירקות טריים, אבטיח, מלון, אפרסמון, שסק ועוד.

כיוון אנרגטי נוסף שיש למאכלים מסויימים הוא כלפי מעלה, במזונות כאלה נרצה להשתמש במצבי חולשה של הגוף, כאשר נרצה להרים את האנרגייה כלפי מעלה, מזונות שיתאימו יהיו בטעם חריף או מתוק.

שני דגשים שחשוב לזכור- כמו בכל דבר המצוי סביבנו, הגזמה מוציאה מאיזון, גם את הגוף, לכן חשוב להתייעץ עם מטפל מוסמך לפני בניית תפריט תזונה על מנת להתאימו למצבו הפיזי והמנטלי של כל אדם.

עוד חשוב לזכור, כי האוכל שאנו אוכלים הוא מה שאנו חושבים, היכן שנמצא המזלג שלך הוא היכן שנמצאת המחשבה שלך, ולכן, אם נבחר להתקרב אל מזונות המותאמים לאקלים גופנו, מצבנו הפיזי והמנטלי, נוכל גם להגיע אל איזון טוב יותר בחיי היום יום.

יש לכם שאלה? מעוניינים להתייעץ?
השאירו פרטים ואשמח לשוב אליכם בהקדם
bottom of page