top of page
רפואה סינית

ממרחים כתחליפים למוצרי חלב - חמישה ממרחים בחמישה ימים

כנראה שלא אחדש לכם הרבה אם אומר שמוצרי חלב פרה כמו גבינות, קוטג' וכו' הם לא מה שסיפרו לנו כשהיינו קטנים. פרט לעובדה שמוצרים אלו מכילים גם זרחן, המונע את ספיגת הסידן לעצם אנשים רבים סובלים לאחר צריכת מוצרי חלב מנפיחות בטנית, גאזים, תחושת כבדות ואי נוחות כללית. 
אם גם אתם סובלים מרגישות שכזו, אתם יכולים להקל על הרגשה זו בכמה דרכים יעילות, ואחת מהן היא הכנת ממרחים ביתיים פשוטים כתחליף בריא, מרענן וקליל למוצרי החלב שרובנו התרגלנו אליהם, כי "ככה זה". 
כל אחד מכם יכול להכין בבית ממרח אבוקדו, חומוס, מטבוחה, עדשים או טחינה, לשמור במקרר ולהנות מסלט טרי ובריא עבורכם ועבור ילדכם, כזה שאתם באמת יודעים מה יש בתוכו...

בכתבה זו אשתף אתכם בחמישה מתכונים לחמישה ממרחים, כל אחד מהם נוסה עשרות פעמים במטבח הקטן שלי, עם המון אהבה, תיאבון, ריח וטעם טוב, אתם מוזמנים לנסות כל מתכון, להעיר, לשפר וכמובן לשתף בתמונות ב
דף הפייסבוק שלי.

ממרח אבוקדו (גואקמולה) # יום 1

האבוקדו נולד במקסיקו ומרכז אמריקה, פרי נהדר ומרענן עתיר בחלבון, מינרלים וויטמיני A,B ו- C. למעשה, עצי האבוקדו הראשונים בישראל גדלו בשני מקומות: בחצר מנזר השתקנים בלטרון (!) ועל אדמות ביה"ס החקלאי "מקווה ישראל", כיום נמכרים בשווקי הארץ כ-6 זני אבוקדו.

ברפואה הסינית נחשב האבוקדו לפרי מתוק בעל איכות קרירה, הוא ידוע כמחזק צ'י ודם, מחזק יין ומלחלח את הריאות והמעי הגס. כפרי ירוק המשתייך ליסוד העץ הוא מרגיע את הכבד, והשמן המופק ממנו יכול לשמש אותנו  לא רק למאכל אלא גם ללחלוח כפות רגליים סדוקות.

ממרח האבוקדו קל להכנה ויכול להחליף בקלות מוצרי חלב בסלט, על טוסט או פרוסת לחם...

 

מצרכים:

1 אבוקדו (בעונה)

מיץ מחצי לימון

1 בצל ירוק או חצי בצל יבש

מלח

פלפל

חופן פטרוזיליה או כוסברה קצוצה (לפי הטעם)

 

הכנה:

שוטפים את האבוקדו, חוצים אותו לשניים ומגרדים את תוכנו לקערה, שומרים את החצאים בצד.

מוסיפים את כל הרכיבים לקערה (ניתן להוסיף גם עגבניה אחת או חצי גמבה חתוכה לקוביות ) ותבלינים לפי הטעם.

מערבבים בעדינות את תוכן הקערה, מסדרים בתוך חצאי האבוקדו ומגישים לצד טוסט או פרוסת לחם טרי.

 

בתיאבון!

 

 

ממרח עגבניות (מדבוחה) #יום 2

ארץ המוצא של העגבניה היא פרו, לרוב צבעה אדום, אך ישנם זנים של עגבניות בצבעים נספים כמו צהוב, לבן, ירוק ואף סגול.

היא משתייכת למשפחת הסולניים (בנוסף לחציל, תפוחי אדמה ופלפל) ומכילה רעלן הנקרא סולנין שאנשים מסוימים רגישין אליו. כפרי בשל או מבושל היא מכילה כמות גדולה של חומר נוגד חמצון הקרוי ליקופן הנחשב למסייע במניעת התפתחות תאים סרטניים.

באירופה זכתה העגבנייה לכינוי "תפוח האהבה", ומשם קיבלה את שמה העברי עגבניה (שורש ע.ג.ב שמשמעו מעשה אהבים). בגלל ההקשר הגס של שמה הוחרם שם זה עד ימי העלייה השניה, ורק אז השם "עגבניה" נטמע בשפת היהודים.

ברפואה הסינית נחשבת העגבניה לבעלת אנרגיה קרה ולכן אם אתם סובלים מעיכול חלש לא מומלץ לצרוך יותר מדי ממנה , טעמה חמוץ- מתוק וכיוון פעולתה בגוף הוא כלפי מטה. העגבניה נחשבת למחזקת יין ונוזלי גוף, מקלה על יובש ומנקה רעילות מן הדם. ביכולתה לטהר חום מן הכבד, לטפל ביתר לחץ דם, עצירות, חוסר תיאבון ובעיות עיכול.

המדבוחה היא ממרח עגבניות מבושל שהולך טוב על לחם בכל ארוחה, היא יכולה להישמר במקרר כשבוע לאחר הכנתה ולהוות תחליף נפלא לגבינה או קוטג'.

 

מצרכים:

10-12 עגבניות בשלות אדומות ורכות קצוצות או מגוררות

"ראש" שום

פלפל

מלח

פפריקה אדומה מתוקה

פלפל חריף טרי לפי הטעם.

2 כפות שמן זית

 

הכנה:

קולפים וקוצצים את שיני השום לחתיכות גסות.

מוסיפים לסיר רחב את כל הרכיבים פרט לשיני השום והמלח ומרתיחים. לאחר רתיחה מנמיכים את הלהבה ומבשלים כ-45 דקות עם מכסה עד לצמצום של המטבוחה והתמעטות הנוזלים.

מוסיפים את שיני השום והמלח ומבשלים עוד כ-10 דקות ללא מכסה על אש קטנה.

בוחשים כדי שלא יידבק לתחתית. מתקנים תיבול, מקררים ומאחסנים במקרר.

 


ממרח חומוס ביתי # יום 3

החומוס (ובשמו הבוטני "חִמְצָה") נפוץ בכל רחבי המזרח התיכון וידוע כמאכל בריא עוד מהעת העתיקה. אמנם אנו פוגשים אותו על המדף בסופרמרקט, אך למוצר בעל חיי מדף ארוכים יש אחלה מחיר, והמחיר הוא אחוז החומוס שהקופסא מכילה באמת...

אז אפשר להכין חומוס בבית, באמת לא ביג דיל, רק חשוב לזכור שהוא יחזיק במקרר בערך שבוע, לכן כדאי לכם לבשל מראש כמות גדולה של גרגרים ולהקפיא בשקיות לשימוש עתידי, כך תקצרו את הכנת המתכון, תחסכו בזמן, ותדעו מה איכות החומוס שאתם אוכלים.

מתכון זה הוא המתכון המקורי של השף חיים כהן, מתכון פשוט ומעולה שהכנתי פעמים רבות. טעים.

 

מצרכים:

חצי קילו גרגרי חומוס יבשים שהושרו במים לפחות 12 שעות, רצוי במקרר

חצי כוס טחינה

5 שיני שום קצוצות

1 בצל בינוני קצוץ גס

צרור פטרוזיליה

1 כפית זרעי כוסברה כתושים

שמן זית

מלח

 

הכנה:
מסננים את גרגירי החומוס. מעבירים אותם לסיר גדול יחד עם ארבע שיני שום, הבצל, עלי הפטרוזיליה וגרגירי הכוסברה. מכסים במים רבים ומביאים לרתיחה. מנמיכים את האש ומבשלים המון זמן בסיר מכוסה עד שהחומוס רך לחלוטין וגרגיר בודד נמעך בקלות בין האצבע לאגודל.

הבישול יארך שעתיים-שלוש, ואפילו יותר. מסירים מהאש וממתינים שעה עד שיתקרר לחלוטין.

מסננים את החומוס, אך שומרים את מי הבישול. מעבירים את החומוס והנלווים למעבד מזון, מוסיפים את הטחינה ומעבדים למשחה חלקה. אם סמיך מדי, מוסיפים ממי הבישול. מוסיפים שמן זית בנדיבות, שן שום קצוצה ומעט מלח.

מערבבים ומגישים בתוספת פטרוזיליה קצוצה, מיץ לימון וסומק לקישוט.

 

ממרח טחינה # יום 4

השומשום ( בשמו הבוטני  Sesamum indicum או בשמו הסיני 芝麻 zhī má ) הוא צמח חד שנתי הגדל באתיופיה, ניגריה וסודן, אך עיקר יבוליו גדלים בסין והודו. 

זן השומשום הנפוץ יותר באיזור המזרח התיכון הוא אותו שומשום לבן שאנו מכירים, על אף שניתן להבחין יותר ויותר בשומשום השחור שמגיע מכיוון המטבחים היפניים והסיניים בסושיות ומסעדות ארצנו...

זרעי השומשום משמשים בעיקר להפקת טחינה גולמית וחלבה. כאשר אם מכינים את הטחינה מגרגרים שנקלו ונטחנו עם קליפתם, היא תיקרא טחינה משומשום "מלא", השומשום עצמו, קלוי או טרי, יכול לשמש גם לתיבול סלטים או לקישוט מאכלים.

שימוש נוסף לזרע השומשום, חשוב לא פחות, הוא שמן השומשום, אשר תופס מקום של כבוד כשמן המאכל הבריא ביותר אחרי שמן הזית, ובנוסף משמש גם לתעשיית הקוסמטיקה ושמני הגוף.

 

בעולם הרפואה הסינית זן השומשום הנפוץ יותר הוא השומשום השחור, המוכר גם בשמו הסיני     黑芝麻 hēi zhī má. 

כמו רוב הזרעים, גם השומשום השחור נכלל בקבוצת הצמחים מחזקי ה-yin  שתפקידם לחזק את התמצית החומרית של גופנו.

כזרע המכיל שפע סידן וברזל מבחינה מערבית, תפקידו של השומשום השחור לחזק את הyin - והדם של הכבד והכליות במקרים של סחרחורות, טשטוש ראייה, כאבי ראש, טיניטוס (צפצופים באזניים), חוסר תחושה או נימול בגפיים. פרט לחיזוק הכליות והכבד, תפקידו של השומשום השחור הוא גם לחלוח ושימון המעיים במקרים של עצירות או יציאות קשות, וצמצום רמות הכולסטרול בדם.

 

טחינה של בית

מצרכים:

3 כפות טחינה גולמית משומשום מלא (הטעם משתנה מטחינה אחת לאחרת, לכו עם זו שהכי טעימה לכם, תקשיבו ללשון, היא יודעת מה היא רוצה..)

מיץ מחצי לימון טרי

שן שום טרי

פטרוזיליה קצוצה (לא עייפה, רעננה...)

מלח

מים לפי הצורך

 

הכנה:

מערבבים את הטחינה והמים בלבד, מוסיפים את המים בהדרגה עד לקבלת מרקם משחתי, אז מוסיפים את הלימון, המלח והפטרוזיליה, בוחשים היטב ומוסיפים מים עד לקבלת מרקם דליל או סמיך.

טחינה במרקם סמיך מומלץ למרוח על לחם, טחינה במרקם דליל יותר מומלץ להוסיף לעדשים מבושלות, שעועית מש מונבטת, או סלט ירקות חתוך דק.

 

ממרח עדשים # יום 5

ירוקות- חומות, כתומות או שחורות, רק תבחרו את הצבע של הקטניה הנהדרת הזו, העשירה בחלבון, סיבים, ברזל וויטמין B3. העדשים נבדלות מרוב הקטניות בקלות היחסית בה הן מתעכלות, קל להכין ולא כבד בבטן.

לפי הרפואה הסינית, העדשים בעלות אנרגיה נייטרלית וטעמן מתוק, הן יעילות בחיזוק צ'י ודם ומסייעות בהמרצת בלוטת האדרנל, שיפור תפקוד הלב ומחזור הדם.

תוכלו להכין אותן בקציצות, אורז, סלט או בממרח, כמו הממרח הבא שיכול להיות תחליף נהדר ומזין, פשוט להכנה ומחזיק עד שבוע במקרר, אז שיהיה בתיאבון!

 

מצרכים:

1 כוס עדשים חומות או שחורות (ניתן לשנות את המינון בהתאם לטעם)

1 כף מלח

צרור כוסברה או פטרוזיליה

מיץ מלימון אחד

1 שן שום

קורט כמון

שמן זית

 

הכנה:

יש להרתיח בסיר גדול מים (גובה חצי סיר) ולהוסיף כף שטוחה של מלח.

כשהמים רותחים יש להוסיף את העדשים ולבשל אותן עד לריכוך מלא.

להוציא , לסנן ולהמתין עד שהעדשים יתקררו.

להוסיף את העדשים למעבד המזון יחד עם כל שאר המצרכים ולטחון עד לקבלת מרקם משחתי.

לאחסן בקופסא ולהנות ממרח עדשים על לחם טוב, בליווי עגבניה, או כל ירק טרי אחר.

 

רפואה סינית
רפואה סינית
רפואה סינית
bottom of page