top of page

מתכון לציר ירקות עדין

יש דברים שהם יסוד עולם. עליהם הכל סובב. כזה הוא הציר במטבח. הרי גם ככה נשארו לי כמה ירקות מהבישולים, לא אתן להם להיות חלק מהיצירה?


ציר הירקות הוא נוזל מרוכז שמופק מהרתחה ממושכת של ירקות ארומטיים (כמו גזר, בצל, סלרי, כרישה, שום), תבלינים (כמו עלי דפנה, פלפל אנגלי, זרעי כוסברה ותעופו לאן שבא לכם) ולעיתים עשבי תיבול כמו פטרוזיליה, תימין או רוזמרין.

ההרתחה היא במים – בלי תוספת שומן או חלבון מן החי.

אני אוהב להכין כל כמה זמן כמות ולהקפיא, כדי שאוכל להשתמש בו כבסיס בהכנה של רטבים, מרקים, ומאכלים אחרים.

בהכנת הציר עצמו לא משתמשים במלח, כדי שנוכל לשלוט בטעם שלו במאכל שנכין איתו.


מנקודת מבט סינית טיפולית, ציר הירקות הזה הוא מרקחת עדינה שמחזקת את מערכת העיכול, מניעה את הצ’י ומחממת בעדינות את מרכז הגוף. השילוב בין גזר ובצל המחזקים את הטחול ומניעים צ’י, לבין סלרי שמקרר ומרגיע את הכבד, יוצר איזון עדין בין חום לקור, בין תנועה להזנה.

זרעי הכוסברה והפלפל השחור מוסיפים רובד של חום ארומטי שמעודד עיכול ומפזר קור פנימי, ועלי הדפנה משלימים את התמונה עם פעולה מחממת ומניעה.

הציר הזה מתאים במיוחד לחיזוק עדין של מערכת העיכול, להפגת תחושת כבדות או קור פנימי, ולחיבור מחודש אל המרכז.


איך מכינים?

1. שוטפים היטב ומניחים את הירקות בסיר גדול (כאן בחרתי כמה גזרים, בצל, עלים וראשי סלרי


2. מכסים במים, מוסיפים תבלינים, עדיף כאלה שלמים כדי שהציר לא יעכיר ממשקעים, הפעם בחרתי בעלי דפנה, זרעי כוסברה וגרגירי פלפל


3. מביאים לרתיחה ומבשלים כשעה- שעתיים על אש בינונית


4. מצננים ומסננים (אני אוהב אותו צלול ממש אז העברתי דרך 2 מסננות, האחת גסה והשניה צפופה יותר.


5. מחלקים את הציר במזיגה לקופסאות קטנות ושולחים להקפאה


6. ואת הירקות שנותרו אחרי הסינון אני לא זורק (!), הם נימוחים ועשירים בטעם, מהם אני מכין לביבות מהירות שאפרסם בפוסט נפרד.


בתיאבון!



留言


bottom of page