דבש מחזק ליולדת
- oren.rachmany
- 6 במאי
- זמן קריאה 3 דקות
בקליניקה אני פוגש המון נשים לאחר לידה, אירוע בו הגוף עובר שינוי עמוק — פיזי, רגשי ואנרגטי.
גם ברפואה הסינית, הלידה נחשבת לאירוע שמרוקן באופן משמעותי את מאגרי הצ’י (האנרגיה החיונית) והדם. במהלך ההיריון, הדם והצ’י מתגייסים להזין ולשמור על העובר, ובזמן הלידה יש איבוד משמעותי של דם, לצד מאמץ עצום של מערכת הצ’י שנדרשת להניע את התהליך כולו.
בימים שאחרי הלידה, האם נמצאת במצב של חולשת דם וצ’י ולעיתים גם חולשת יין – הנוזלים המזינים של הגוף. תוסיפו לזה שינה מקוטעת, הנקה מרובה, רגשות עזים ושינויים הורמונליים – ותקבלו מצב פגיע במיוחד אבל גם מצב שיש בו הזדמנות חשובה לתמיכה, להזנה ולחיזוק.
לפי הרפואה הסינית, 40 הימים שלאחר הלידה הם "תקופת הזהב" לשיקום ( zuò yuè zi – "לשבת את החודש") . אם נאפשר לגוף חום, תזונה מתאימה, ומנוחה – נוכל לעודד החלמה טובה ולמנוע פתולוגיות ארוכות טווח כמו תשישות, כאבי מפרקים, קור ברחם או דכדוך רגשי.

כחלק מהתמיכה שאני אוהב להציע ליולדת – רקחתי דבש מחזק ומתובל. אני אוהב לפנק מטופלות או נשים שילדו בדבש הזה כי הוא סופר קל להכנה, טעים ונותן תמיכה מעולה במשבצת ה"משהו המתוק" הזה שיחכה על השיש בתקופה שגם ככה מורכבת בבית.
הדבש הזה נועד לחמם את המרכז, להזין את הדם, לשמח את הלב ולחבר את היולדת אל הגוף שלה מחדש – ברכות, בלי מאמץ.
מה עושים עם דבש מחזק? כמה רעיונות לדוגמא
כפית נקייה בבוקר על בטן ריקה – לטובת חיזוק מערכת העיכול ופתיחת היום באנרגיה טובה
בתוך כוס מים חמימים או תה צמחים – לרגע של חום פנימי ומנוחה. טוב במיוחד בשעות הערב או אחרי הנקה.
מעורבב עם טחינה גולמית – תקבלו ממרח מנחם, מחמם ומחזק. אפשר למרוח על לחם קלוי, להוסיף ליוגורט במקום הטחינה או פשוט לאכול בכפית.
כתיבול למנת אורז, דלעת או על ירקות שורש בתנור – הוא מעניק טעם עמוק, משהו בין מתוק לחריף עדין.

אז מה יש בתוך הצנצנת?
דבש (בסינית fēng mì)
מזין, מחייה ומרכך. טעמו המתוק מחזק את הטחול והקיבה, מעודד ייצור צ’י ומסייע לשיקום כלל מערכות הגוף. ברפואה הסינית דבש נחשב מזון מחבר, מחייה ומרגיע.
ג’ינג’ר טרי (בסינית shēng jiāng)
מחמם את המרכז (טחול וקיבה), מפזר קור ומסייע במיוחד לעיכול במצבים של חולשה. חשוב מאוד לאחר לידה לשמירה על חום פנימי והנעת צ'י ודם.
טימין
צמח ארומטי עם איכות מחממת. מניע את הצ’י, מסייע בפינוי ליחה ולחות מהגוף ומחזק את מערכת החיסון. שומר על מעברי הנשימה פתוחים ותומך בעיכול.
הל (בסינית bái dòu kòu)
מרגיע את הקיבה, מסייע בפינוי לחות פנימית ומניע את הצ’י. מחמם את המרכז ומפחית תחושת כבדות – במיוחד כשמערכת העיכול מעט איטית לאחר הלידה.
קינמון (בסינית Ròu Guì)
מצטיין בחיזוק היאנג, חימום הרחם והמרצת הדם. מתאים במיוחד לנשים לאחר לידה הסובלות מקור פנימי או עייפות עמוקה.
זעפרן (בסינית Zàng Hóng Huā)
מניע דם עדין שמחזק גם את הלב והכבד, מעודד חיות פנימית, תומך במצב הרוח, ומביא שמחה ורוך. עוזר לאזן את הנפש לאחר חוויות עוצמתיות כמו לידה.
מה שמתי בצנצנת?
300 מ"ל דבש איכותי (רצוי מיצרן מקומי, אורגני או דבש מפרחי בר)
ג'ינג'ר טרי קצוץ (בערך כף שטוחה)
חופן טימין יבש או טרי
3-4 תרמילי הל (אנחנו רוצים רק את הגרגירים השחורים שבתוך התרמיל, רצוי מרוסקים קלות או טחונים)
מקל קינמון או כפית קינמון טחון
כמה חוטים של זעפרן
איך מכינים?
1. מניחים את כל המרכיבים בצנצנת זכוכית נקייה.
2. מוזגים מעל דבש עד כיסוי מלא וסוגרים היטב.
3. משאירים במקום מוצל בטמפרטורת החדר למשך 5 ימים.
4. אפשר להתחיל להשתמש כבר ביום החמישי – כפית אחת ביום או לפי תחושת הגוף.
מזל טוב ולבריאות!

Comentarios