top of page

מה כדאי לאכול כשיש טחורים?

רפואה סינית

מטופלים רבים המגיעים לטיפול בטחורים ברפואה סינית מתפלאים לגלות עד כמה התזונה הסינית חשובה בתהליך ההחלמה והריפוי של טחורים. לעיתים יכולה להיות זו בעיה רבת שנים, אשר מלווה בכאבים עזים בזמן או לאחר כל יציאה, דימום או תחושת גרד עז באיזור פי הטבעת, וזה עוד לפני שנזכיר את תחושת אי הנעימות שהם חווים ברמה האינטימית בחיי היום היום.

 

בעזרת טיפול המשלב דיקור סיני ותמיכה בתזונה מותאמת אישית על פי עקרונות התזונה הסינית ניתן לשפר משמעותית את מצב המטופל הסובל מטחורים ולאפשר לו לסגל אורח חיים נכון יותר עבורו.

 

ככלל, חשוב להדגיש כי הרפואה הסינית תמיד רואה את האדם הניצב מולה, לכן, בבואנו להרכיב תפריט על פי עקרונות התזונה הסינית, חשוב לגבש אבחנה מדויקת של המטופל לפי שורש הבעיה. כך, בהסתמך על שמונת עקרונות האבחון ברפואה הסינית, תשאול מקיף, אבחנת לשון, דופק וסימנים קליניים נוספים יוכל המטפל להתאים לכל מטופל תפריט מותאם אישית.

טחורים עשויים להיגרם ממספר סיבות:

 

  • עצירות- לוחצים הרבה בשירותים, ישיבה ממושכת בשירותים

  • שלשולים ויציאות רכות- שחיקה של פי הטבעת

  • הריון ולידה- לחץ ועומס על רצפת האגן המחלישים את הגוף

  • סטרס ולחץ מתמשך

  • עייפות והתשת הגוף

  • גירוי פי הטבעת ושחיקת האיזור בשימוש לא נכון בנייר טואלט

 

מאחר ובמקרים רבים בבסיסה של בעיית הטחורים נאתר חולשה של הטחול, מאמר זה יעמוד על הקשר בין הטחול לטחורים, ותזונה שתתאים למצב זה. חשוב להתייעץ עם מטפל מוסמך ברפואה סינית על מנת "לדייק" את הטיפול התזונתי ולהתאימו אישית לכל אחד.

 

הקשר בין טחול לטחורים ברפואה סינית

 

על פי הרפואה הסינית הטחול, יחד עם הקיבה, משתייך ליסוד האדמה המבטא מיקוד, הזנה ויכולת הכלה.

בפרק 8 בספר ה-Su Wen Huangdi Neijing מתוארים הטחול והקיבה כ"מחזיקים במשרד הדגנים וההנפקה של חמשת הטעמים" , משמע שהם אחראים להזנת הגוף כולו במזון שאנו אוכלים (הדגנים מבטאים הזנה, חיזוק והעשרה של הגוף) והקניית כל אחד מחמשת הטעמים המצויים בפינו.

עוד צוין כי הטחול הוא זה השולט על ארבע הגפיים ועל שרירי הגוף. הוא נחשב למושל על הדם- תפקידו לגרום לדם להישאר בכלי הדם ולא לצאת מהם החוצה אל המרווח הבין תאי.

במצב של טחורים, התמונה הקלינית של המטופל תכלול לרוב תלונות נוספות כמו עייפות, חולשת שרירים, צניחה של רצפת האגן, נטיה לשלשולים ויציאות רכות וסימנים נוספים אשר מבטאים חולשה של צ'י הטחול. הטחול אינו מצליח להחזיק את הדם, את השרירים ואת הרקמות עליהן הוא אחראי בצורה טובה ולכן בשלב כלשהו צצים גם הטחורים, שהם בעצם כלי דם אשר צנח מטה.

מהאמור לעיל ומהנסיון בקליניקה ניתן להבין ולראות כי תזונה תומכת המותאמת לבעלי טחול חלש עוזרת גם בשיפור מצב הטחורים, הפחתת הגרד, הדימום והכאבים העזים שנלווים לטחורים. 

 

 

 

 

אז מה כדאי לאכול כשיש טחורים?

 

על פי התזונה הסינית, במצב של טחורים, מומלץ לאכול מזונות שלא יכבידו על תהליך העיכול,

האקלים הכללי של המזונות צריך להיות חמים,

יותר מזון מבושל שיאפשר לגוף להתאמץ פחות ויתמוך בטחול.

חשוב לא לאכול מזון שומני, חריף או מטוגן כדי לא לגרום לחום יתר במערכת.  

במידה וקיימת לחות עודפת בגוף מומלץ לשלב בתפריט גם מזונות שטעמם מר שיעזרו בפיזור הלחות.

 

ירקות- סלרי, שעועית מש מונבטת, עדשים שחורות, עדשים חומות, עדשים כתומות, בטטה, גזר, דלעת,

דלורית, אספרגוס, פטריות שמפיניון טריות, נבטים, כרישה, ארטישוק ירושלמי, שום, בצל לבן, בצל ירוק,

בצל סגול, חסה, עלים ירוקים (פטרוזיליה, כוסברה, שמיר, רשאד, רוקט, ארוגולה, עלי בייבי) אפונה ירוקה, שעועית ירוקה.

 

פירות- דובדבנים, חמוציות, גוג'י ברי, אוכמניות מיובשות, ענבים אדומים, תמרים, פפאיה, תאנים, לימון, פומלה, תפוח.

 

שומנים- שקדים, גרעיני דלעת, אבוקדו, טחינה שחורה, טחינה משומשום מלא,זרעי פשתן טחונים, זרעי צ'יה, ערמונים.

 

חלבונים- בשר עוף (בעיקר חזה עוף), דגים, חלב עיזים (עדיף להימנע)

 

דגנים- גריסי פנינה, אורז לבן, אורז מלא, כוסמת קלויה, כוסמת ירוקה, שיבולת שועל, שאור, שיפון, קינואה.

 

תבלינים- מליסה, נענע, לימונית, לואיזה, כורכום, חליטת עלי שומר (להנעת מערכת העיכול), מולסה, דבש, סירופ מייפל, כוסברה (עלים), רוזמרין.

 

 

מה לא כדאי לאכול כשיש טחורים?

 

הטחול נחלש בסביבה קרה ולחה מדי, לכן מומלץ להפחית במזונות קרים, לחים, נאים וכבדים לעיכול:

 

מזונות בעלי אנרגטיקה קרירה- דגים, סושי, גלידות וקרחונים, משקאות קרים, אוכל נא. ויותר מדי ירקות ופירות חיים טריים (אלה חשובים אבל חשוב לצרוך אותם במידה)

 

מזונות מתוקים שמייצרים ליחה ולחות- עוגיות, עוגות, סוכר לבן, משקאות ממותקים כמו קולה, מיצים, מוצרי חלב פרה (בעיקר גבינות שמנות ,מעדנים, שמנת וכד'), חטיפי "אנרגיה" שמלאים סוכר.

 

פירות שיוצרים לחות- אפרסק, קלמנטינה,תפוז ופירות הדר

 

קמח לבן ומוצריו- פיתות, לחמניות, בגטים, עוגיות, פסטה מחיטה לבנה, עוגות וחטיפים (מלוחים או מתוקים)

 

ג'אנק פוד ואוכל משומר, אוכל קנוי או מתועש- לכל מזון אנרגטיקה משלו, ומזון מעובד (כמו טבעול, פיצה, נקניקים, נקניקיות, שניצל קפוא, קורנפלקס, רטבים למיניהם כמו קטשופ ורוטב אלף האיים ומזון קפוא או משומר) הוא בסופו של דבר מזון "מת", שאינו תורם לתחושת החיוניות של הגוף ואף מכביד עליו.

 

שתייה על בסיס חלב או נס קפה- מייצרת ליחה ולחות לאורך זמן

 

תבלינים מחממים בכמות גדולה מדי- פלפל שחור, הל, גינג'ר, ציפורן, קינמון, צ'ילי, גרגרי כוסברה

 

באופן כללי חשוב לזכור כי על מנת לתמוך בתהליך הריפוי, מומלץ לאכול ארוחות קטנות יחסית בתדירות גבוהה (כל 3 שעות) , לאכול לאט ובשקט, ללא הסחות דעת ולהשתדל להכין יותר אוכל מבושל, מאודה או מוקפץ כדי לעזור למערכת העיכול לפעול כשורה.

 

ישנן סיבות שונות להיווצרות טחורים שיכולים להיות בעיה קשה הפוגעת באיכות חייו של המטופל. בעזרת טיפול מותאם אישית על ידי מטפל מוסמך ברפואה סינית, הכולל דיקור סיני ותפריט תזונה על פי עקרונות התזונה הסינית, ניתן לשפר את איכות חייו ולהקל משמעותית על כאבי הטחורים.

רפואה סינית

רוצה לדעת עוד על תזונה  וטיפול  טבעי בטחורים? 

השאר פרטיך ואשמח לשוב בהקדם

bottom of page